HERCULES

Assalamualaikum dan salam sejahtera teman-teman. Berikut adalah sebuah basikal/gerek/sepeda Hercules yang di punyai oleh sahabat baru ku Saudara Nizam. Katanya dia memperolehi basikal ini disebuah kedai basikal lama yang ingin menamatkan operasi perniagaannya. Dia amat berpuas hati dengan basikalnya ini walaupun saiz basikal ini yang tinggi ukurannya berbanding dengan dirinya. Berikut dilampirkan foto basikal Hercules tersebut.

basikal-035.jpg 

Hercules

basikal-036.jpg Sepit Udang/fork

basikal-037.jpg Hercules Popular

basikal-038.jpg Peti Rantai

basikal-042.jpg Handle

basikal-044.jpg Trigger Hercules Brampton

basikal-046.jpg Pam Tangan

basikal-048.jpg

Tuan Punya Basikal. Brother Nizam Kayuh Jer……….

Lestarikan Warisan Silam

About these ads

27 responses to this post.

  1. Posted by chegu hopper on December 18, 2007 at 12:09 pm

    salam kawan-kawan.
    trigger brampton Hercules tu memang rare dan payah nak diketemui sekarang ni.Tahniah pak Nizam,mempunyai gerek yang mantap.

    Reply

  2. Posted by Sanim on December 19, 2007 at 2:00 am

    Tulah bro nizam dapat complete tu. semua original.

    Reply

  3. Wah..tahniah cik nizam, gerek awak elok …sepertinya masih baru dan original pula…..itu spakbor / tutup roda memang warnanya silver ya apa tidak kena paint

    Thanks

    Reply

  4. gerek disana ko baru2 bentuknya ya?

    Reply

  5. Posted by Naruto_OGB on December 22, 2007 at 11:16 am

    Iya sepeda bagus tapi penasaran spakbornya ori atau sudah di crom ya…, sepeda ini kalau kami bilang itu ukuran 24 (60), saya juga ada yang ukuran 26 (65) lumayan tinggi kalau dinaiki. Salam untuk saudara2 ku para penikmat gerek tua di negeri jiran.

    Reply

  6. Posted by nizam on December 26, 2007 at 12:29 am

    Iya spakbor/tutup rodanya memang orisinal. bukan di crom atau si spray warna silver. Pasti pak naruto mempunyai koleksi yang begitu mantap dan banyak. Ya boleh dikongsi untuk melihat foto2nya.

    Reply

  7. Posted by chegu hopper on December 27, 2007 at 7:47 am

    Nizam,

    stiker yang dok ada di body tu stiker kertas minyak ka?tq
    salam kenal.

    Reply

  8. Posted by chegu hopper on December 27, 2007 at 2:19 pm

    Para gerekers semua, pada 30.12.2007 bersamaan hari Ahad akan diadakan Pertandingan dan Pameran Basikal Klasik/Antik di perkarangan Stadium Bandaraya Pulau Pinang.Anjuran kelab basikal Klasik.Masa dari pukul 8.30 pagi hingga 12.00 tengahari.
    Semua dijemput hadir jika mempunyai masa luang dan lapang.terima kasih.

    Reply

  9. Posted by Nizam on December 28, 2007 at 1:26 am

    Chegu hopper, Basikal Hercules ini memang 98% original dari asal.Kecuali Sadlenya yang telah dicuri. So digantikan dengan yang bukan asal. Stikernya pun stiker minyak yang asal.

    Reply

  10. Posted by chegu hopper on December 28, 2007 at 7:09 am

    MasyaAllah saddle pon ada org curik,kejam btol manusia sekarang,suka ambil hak org lain.Beli tak mau yek,kira nk balas hak org jer.
    Nizam,gerek hang mmg cara lah.Cayalah,tq.

    Reply

  11. bagus bener bang pit onthelnya masih kinyis kinyis jadi pengen kalo ngliat. salam kenal ya bang ag sukamto salah satu pecinta dari negeri seberang indonesia.hp 081615694734.tengyu.

    Reply

  12. Posted by chegu hopper on January 19, 2008 at 9:42 am

    Sukamto,
    Awak mesti mempunyai seoeda yang banyak kan,boleh berkongsi foto dgn kami semua.ni no handset saya 60124777746.tq

    Reply

  13. Hoi..konco-konco…
    Apik deh sepeda sampean…
    Alamanya dimana? Telepone?
    Oh ya aku juga punya sepeda onthel RELEIGH masih bening

    Reply

  14. Posted by gerekersungaipetani on January 26, 2008 at 4:29 pm

    Alamatnya,
    No 1,
    Taman Nuri,Sungai Petani,
    Kedah.
    Telefon: 60124777746

    Reply

  15. Posted by goleng on February 21, 2008 at 3:24 pm

    saya kurang jelas apa brand lampunya..,nampak seperti dari jenis phillip,walaubagaimana pun,basikal itu comel betul,tahniah! salam kenalan

    Reply

  16. Posted by Bambang Prayogo on February 25, 2008 at 5:31 am

    Salam Hormat buat sahabat ku yang ada nun jauh dinegeri seberang,kebetulan saya jua punya pula sepeda HERCULES tapi yang model Dames,sayang gambar ndak bisa nampak di disini,lain kesempatan ntar kita sharing,selamat dan succses atas gerek cantiknya rawatlah baik-baik biar ndak dipinang orang lain.

    Reply

  17. Posted by bayireog on March 26, 2008 at 6:57 am

    om nizam, masih adakah onderdil yang tersisa di negeri ini? ku lagi hunting sebangsa piringan pedal,rem, lampu n dinamo.. untuk slebor kalo bisa diliatin lebih detil baik ciri2 khas.. tx n matur nuwun

    Reply

  18. Posted by Bang Madi on March 26, 2008 at 7:47 am

    Salam kenal dari Betawi.

    Rupanya gerek tua Sdr. Nizam masih baru dan elok sekali. Selamat dan kalau sudah bosan merawatnya boleh kontak saya via email : bang.madi@yahoo.com

    Reply

  19. Menarik basikal yang dipamerkan…
    salam kenalan dari sepeda tua kg Pasir Baru

    http://www.khazanahsepedatua.blogspot.com

    Reply

  20. Posted by ikhwan on September 24, 2008 at 7:40 am

    Selamat datang ke NBT En. Jaafar…maaf yeee…baik punya promote nampak…heheee…jangan risau nanti moderator letakkan link blog anda di NBT…Insyaallah. Hope anda juga tidak keberatan berbuat begitu…tak begitu KOTR dan Chegu?

    PEACE!

    Reply

  21. Posted by birminghamonthel on October 9, 2008 at 10:17 am

    ada yang punya foto2 asli sepeda hercules ga yah? saya perlu banget utk merstorasi sepeda saya, klo ada yg pny boleh email ke singgih_suciawan@hotmail.com atau kuntul_baba@yahoo.com

    terima kasih sekali bila teman-teman dapat membantu

    Reply

  22. Posted by Shasudin on October 30, 2008 at 4:06 am

    saudara berapa nak jual basikal boleh kol saya 0177743563

    Reply

  23. Posted by Budak_baru_belajar on October 31, 2008 at 3:28 pm

    cuba try tgk kat blog basikal malaya manalah tahu ada rezeki boleh dapat basikal.

    Reply

  24. salam….caya laa bro !

    Reply

  25. Posted by englandman on January 30, 2009 at 8:13 am

    apik banget…
    aku juga punya hercules dames perseneleng kumbung orisinil hercules B type 5…
    salam kenal ya dari negeri lampung…
    salam onthel…

    Reply

  26. Posted by Everli erwadi on February 7, 2009 at 1:05 am

    Bangus banget barang nya.Saya lagi cari sepeda Hercules untuk melengkapi koleksi .Ada hercules tapi tidak ada merek nya .malahan merk nya di ganti gazelle..
    Salam ontel dari kunciran tangerang Banten

    Reply

  27. Posted by devid on May 25, 2010 at 3:17 am

    tuh catnya msh bgus p gak,kok klihtannya dah gak asli

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: