BSA Gentleman & Rudge Sports

Salam…

Satu pertemuan telah diatur dan dirancang secara mengejut dengan seorang oldtimer gerek tua di utara ini.Orangnya sangat ramah, baik hati dan banyak memberikan kata-kata semangat dan tunjuk ajar semasa kami bersembang.Pada mulanya pemiliknya amat malu untuk menampilkan foto-foto gereknya, tetapi setelah dipujuk oleh aku dengan bertujuan untuk berkongsi ilmu dan panduan kepada pencinta-pencinta gerek tua yang ada, maka beliau setuju untuk menampilkan foto-foto ini.Amat berharga pertemuan ini,kerana banyak juga pengisian yang aku dapat..saksikanlah…Terima Kasih pada pemilik gerek-gerek tua ini…Salute u..

BSA Gentleman dengan mudguard leper yang rare dan fork asalnya…

Pedal BSA…..menangis lah bro…tiga senapang

Trigger B.S.A di galang gerek..

Loceng Raleigh

Yang ni saper ada memang dasat lah…dry cell case(sturmey archer)

Handle B.S.A

Lampu Borch…kukuq nyoq..

Kunci….A to Z..

Rudge Sports dengan aksesorinya…

Shift Knob Sturmey Archer…uwaaa..

Sudah pupus kunci gerek spokes style nie…sistem nombor..

Dasyat bukan…mana nak pi cari dah..indu botoi pon tarak dah..

Aku berdoa satu hari nanti aku pon jumpa benda ni…

Peti rantai bulat dan rata…di antara peti rantai yang rare..

Pedal Rudge

Saddle Terry 3 spring

last but not least…Phillips Lubricant Oil

Moga mendapat sedikit gambaran dan ilmu sebagai panduan kita bersama untuk menaik taraf gerek masing-masing…Terima Kasih Bro…

Salam…jalan-jalan cari gambar…

Chegu..

 

39 responses to this post.

  1. Buat pengetahuan semua, i cannot show u all the full photo of the bicycle coz the owner asked me not to put it..Jadi sowy ya rakan2….
    TQ

    Reply

  2. Posted by Budak_Baru _Belajar on June 3, 2008 at 3:50 am

    Sayang lah tak dapat nak tengok yang complete. Baru ingat nak tgk yang rare.

    Reply

  3. Posted by El-Yas Ali Yasak on June 3, 2008 at 6:46 am

    ada tak basikal yang untuk dijual….?

    Reply

  4. Posted by nizamkayuhje on June 3, 2008 at 6:55 am

    rugi klau benda yg kita ada tak d kongsi bersama kerna ilmu itu wajib d perturunkan,apapun alhamdulillah kerna allah menyangi hambanya yg berusaha

    Reply

  5. Posted by ikhwan on June 3, 2008 at 7:17 am

    Dahshat…tapi aku tau ada lagi dahshat daripada tu…:) di bumi Malaya nie. BTW TQVM again to Chegu..you the man! At lease dapat tengok sikit-sikit camni pun dah buat aku teruja bro…masih banyak lagi ilmu yang perlu ditimba dan masih jauh menjalanan yang perlu dilalui.

    Peace!

    Reply

  6. Ada gerek untuk di jual..
    1. Gerek Lengkung Valuas
    2. Bsa Sports
    3. Humber Pompuan 26 kunci tengkuk
    tapi smer harga bukak memang mahal…biasa lah yang jual ni pon orang lama dan collector…letak harga pon …ntah lah sendiri paham lah…tapi pada aku tak sampai pon harga tu…adat dunia…habis madu sepah dibuang…hehehhe..fikir2 fikirkan lah bersama..
    tq

    Reply

  7. Posted by Syid on June 5, 2008 at 2:54 am

    A’kum, tahniah pada cekgu B kerana mempunyai gerek-gerek yang bagus dan cantik sekali.

    Reply

  8. hehehe….pecah tembelang jugak yek…

    Reply

  9. Posted by Syid on June 5, 2008 at 3:08 am

    A’kum,Tahniah pada cekgu B yang mempunyai gerek-gerek tua yang cantik dan menawan tu……………..

    Reply

  10. Posted by Sanim on June 5, 2008 at 3:14 am

    Salam….

    Kepada semua gerekers yang berada di Tanah Melayu ini minta perhatian ya…

    Hari: Sabtu
    Tarikh: 14 Jun 2008
    Venue: Hotel Sri Malaysia
    Pakaian: Bebas dan kalu boleh retro kalsik lah kan..

    Akan diadakan liputan media tempatan.Sekiranya ada kelapangan dan ruang waktu yang mengizinkan jemput hadir dengan gerek-gerek tua masing-masing.Butiran lanjut sila hubungi ke Hj. Mansor 019 5763602 atau En.Rahim 019 4141019.
    TQ

    Reply

  11. Posted by El-Yas Ali Yasak on June 5, 2008 at 3:25 am

    Humber Gentleman 28″ untuk dijual.
    murah-murah jer…

    Reply

  12. Posted by Sanim on June 5, 2008 at 3:26 am

    Tambahan maklumat:

    Tempat: Hotel Sri Malaysia Alor Star,Kedah.
    Masa: 7.30 pagi

    Terima Kasih.

    Reply

  13. Amazing basikal ni..chegu km tiap weekends pusing-pusing terus ya, ternyata mlsia bnyak basikal best ya..coba smua gerekers mlsia bersatu pasti dahsyat ..

    Reply

  14. Alex,

    Tahniah di atas kelahiran puteri sulung ya..moga berbahagia kamu sekeluarga…Tahun depan tambah lagi…

    Memang hobi aku pusing2 n amik gmbar aje..tgk keindahan dan kemantapan gerek org…yang aku cuma picisan/koro-koro aja…

    Aku mmg berharap dan berdoa agar kemakmuran berbasikal tua menjadi satu jambatan silaturrahim di antara kita semua ..Jgn lah hobi berbasikal tua ini dijadikan “politik”..gaduh sana sini, hina org..sombong dan bongkak…Kita hanya manusia…sudah pasti akan meninggalkan ini semua pada generasi yang akan dtg…fikir-fikirkan lah…Amin

    Reply

  15. Cantik Benar Basikal BSA nya awak mau tuh kalau Pak Cik mau jual..???

    Reply

  16. Posted by anwar on June 18, 2008 at 4:03 pm

    ada ker gerek nak di jual

    Reply

  17. Posted by ikhwan on June 19, 2008 at 5:24 am

    Anwar,

    Hang nak carik gerek macam mana bro? 26″ spot or 28″ gents? kalau betul-betul minat…ramai geng kat sini yang boleh carikan…aku pun sedang mencari tapi alhamdullillah dah pun jumpa. Boleh email aku kat ikhwanizam@gmail.com atau sifoo sanim anjang379@yahoo.com or Chegu Hairi chegu_korn@yahoo.com untuk maklumat lanjut. Insyaallah ada rezeki boleh dapat punya :)

    Peace!

    Reply

  18. Come on ! come out n cycle! Aku bley cari kat hampa gerek…tapi tgk bugdet hampa mcmane…ada yang mahal n ada yang kena rawat sendiri…tepuk poket,tgk duit…hahahaha..aku mula2 main dulu pon perabis byk gak…dah berjuta2 duit abis….jgn panik…Rupiah..TQ sahabat di Malaysia n Indonesia coz keep in touch dlm blog ni..TQVM.

    Reply

  19. TQ Ikhwan n Sanim…aku banyak terhutang budi n bertuah dapat kwn mcm korang…very supportive…arigato..

    Reply

  20. Posted by budak_baru_belajar on June 19, 2008 at 10:17 am

    pergh ada ker orang nak jual basikal. aku nak satu. basikal apa yer yang terbaik. Ada tak yang dapat RM200-RM300.

    Reply

  21. Posted by ikhwan on June 19, 2008 at 12:01 pm

    Budak_baru_belajar,

    Bro…apa pulak takde…aku dapat basikal Phillips sport RM130 je…dah boleh terus kayuh apa…yang penting pandai cari + pandai ayat…kadang2 dapat free lagi…tak caya tanya Chegu atau Sanim :) :) :)

    Peace!

    Reply

  22. Salam…

    Aku terbaca satu artikel yang ditulis dalam akhbar Berita Minggu tahun 2005 dimana banyak terdapat persatuan2 basikal kalsik di Malaysia iaitu Persatuan Basikal Klasik Taiping, Persatuan Basikal Kalsik Penang,Persatuan Basikal Klasik Labuan dan byk lagi aku tak ingat…mmg banyak peminat gerek tua ni tetapi aku mohon maaf jika dengan kehadiran blog ni merasakan hampa yang dah berpuluh2 tahun main hobi ini rasa macam kami ni menonjol or whatever…
    Bukan niat di hati begitu, wujud nya blog ini dan blog2 basikal yang lain adalah sebagai pemangkin untuk terus kita bersilaturrahim sesama kita dan mendapat kenalan yang baru.Kami respect bagi mereka yang telah berpuluh2 tahun main dan menghargai khazanah2 yang telah disimpan dan dijaga begitu rapi…seperti menatang minyak yang penuh…
    Niat di hati agar dengan adanya blog seperti ni merupakan tempat kita bertukar2 pendapat dan menjadikan amalan berbasikal menjadi satu budaya. Al maklum lah minyak dah mahal…Sendiri pikirlah…
    Salam kepada semua pencinta2 gerek tua..

    Reply

  23. Marilah kita bersatu hati dan bersatu padu demi hobi yang indah ini.Amin..

    Reply

  24. Posted by ikhwan on June 29, 2008 at 2:03 pm

    Salam perkenalan dari saya Ikhwan dari KL berasal bumi Hang Tuah :)

    Sdr. Jebatmlk & Cheguahmad …apa beza India & England punya basikal kasi kongsilah skit tips…kitaorg kat sini pun kebanyakkan budak-budak baru belajooo :) :) :) mesti teror ni skali tengok dah tau jantan betina nyeee…

    Peace!

    Reply

  25. Posted by El-Yas Ali Yasak on June 30, 2008 at 4:18 am

    salam my bro semua,

    aku nak tolak satu beskal.

    siapa minat boleh call 017-5353 713
    @ email elyasa@petronas.com.my

    legend tronoh

    Reply

  26. salam el yas ali yasak,basikal ape nak jual,klu ok aku nak beli
    email kt aku foto basikal tu kt aku,jebatmlk@yahoo.com

    Reply

  27. Posted by ikhwan on June 30, 2008 at 5:41 am

    Bang Jebat,

    Kasi kongsilah gambar BSA England tu…hari tu x sempat nak join Geng Batu Berendam…sebab sakit kaki (injured) nie pun baru baik…dah tu Chegu dan Sanim pulak nak datang melawat saya yang sakit nie kat umah…Insayaallah nanti saya join kayuh…itu pun kalu sudi terima saya dan isteri berkayuh bersama di Melaka :) :) :)

    Peace!

    Reply

  28. salam sdr ikhwan,jom dtg mlk ,bawa sekali org rmh kita blh kayuh ramai2 pusing satu mlk,lepas tu lepak kt jam besar blh kena cendol jam besar,jadi?
    kedtgan anda di alu alukan
    wasalam.

    Reply

  29. Ajak ikhwan n wife ja ka…saya pon nak joint gak kalu bley…hehehe…
    Byk beza BSA England n India mari…perhatikan dengan betul dan tanya pintu hati…pasti mendapat jawapan yang tepat…ushar mau rapat…TQ

    Reply

  30. btl tu chegu,jgn kita tertipu,hahaha

    Reply

  31. ha lupa le,chegu pun blh ikut sekali kita kayuh satu mlk,tu pun klu chegu sudi,

    Reply

  32. Posted by SULAIMAN RAZALI on July 16, 2008 at 4:52 pm

    Assalamu’alaikum, kawan gerek tua di Malaysia… Alhamdu 4JJI kunci spokes nombor yang ditampakkan tadi dah pun saya beli, he…he…he… saya selalu pi P.Penang (Tanjung) selalu bejumpa dengan member-member gerek tua di tanjung seperti; said, awong. aan, aliong, chekgo khairul dan lain-lain. Insya 4JJI ujung bulan julai saya balek P.Penang. Sila hub: 016-4949422 atau sulaiman.razali@yahoo.com

    Reply

  33. Posted by along{melaka} on July 24, 2008 at 6:55 am

    SMUA KWN2 SEANGKATAN MEH LAH DTG MLK….

    Reply

  34. Posted by Kresna on November 17, 2008 at 1:04 am

    salam kawan kawan….
    saya mau tanya..
    Bagaimana keberadaan Sepeda frame Lengkung badge “Rudge” di Malaysia??
    Adakah teman teman penggemar badge ini di Malaysia??
    aurelia_box@yahoo.com

    Reply

  35. Posted by sanim on November 17, 2008 at 1:50 pm

    salam, keadaannya sangat sukar untuk dicari kerana rata-rata dahulunya sepeda merk ini tidak banyak di pasarkan di malaysia.

    Reply

  36. Posted by Daniel on November 23, 2008 at 3:57 am

    bole tau x tu kunci gerek spoke beli dimana?
    ada jual x?
    email to dnazar_87@yahoo.com

    Reply

  37. Posted by SULAIMAN MEDAN on December 5, 2008 at 3:16 pm

    Kalau memang serius nak beli basikal body lengkong brand RUDGE, sila hub: sulaiman.razali@yahoo.com or call me: 016-4949422. Tk.

    Reply

  38. Posted by jali on December 10, 2008 at 2:58 am

    Hi semue tahniah pada semue yng berminat kat basikal vintage . respect pade pemilik. btw saya ade decal raliegh sport satu set ( decal lama yng mesti di celup air dulu sebelum boleh di guna kan) . boleh email saya pade sesiapa yng sudi jx932@yahoo.com.sg

    Reply

  39. Posted by atz on October 17, 2009 at 4:54 pm

    apasal owner kemut sangat macam org nak curi..ada org offer besikal bsa rm3500…
    mahal ke murah

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: