LOCENG

Salam………Semua rakan-rakan ku yang setia mengunjungi blog ini. Disini aku ingin berkongsi tentang sedikit koleksi lonceng (bell) yang aku perolehi tidak berapa lama dulu. Mungkin tidak begitu lama tetapi cukup untuk menggembirakan diri ku kerana sudah lama mencari akhirnya ketemu jua. Ini adalah sebahagian dari loceng aku sudah kumpulkan.

Nostalgia Warisan Silam

bell-1.jpg

Sebahagian dari koleksiku

gambar-030.jpg

Lucas ‘Made in England’

gambar-032.jpg

Twin Dome ‘Made In England’

sanim-la-001.jpg

Bee Brand “Made in China”

lonceng.jpg

Germany Brand

Ada beberapa lagi yang aku tak sempat nak ambil gambarnya…. lain kali ya.

8 responses to this post.

  1. Posted by Mas Susanto on November 3, 2007 at 10:09 am

    asswrwb – salam kenal – bagus koleksinya pak, kalau saya naksir untuk memiliki boleh nggak ? maaf posisi dimana ??? agar lbh mudah saya dapat dihubungi di goes_sus@yahoo.com

    Reply

  2. Posted by laexs on November 4, 2007 at 10:31 am

    Wah sekarang abang jadi rajin mencari terus spare part basikal tua….bel lucasnya dapat baaru ya…kok masih bagus sekali.

    Reply

  3. Posted by chegu on November 8, 2007 at 5:30 am

    Bell lucas masih banyak di sini….cuma harganya yang sangat tinggi dan mahal sekali..
    sanim mempunyai koleksi yang baik n masih utuh lagi.tahniah.

    Reply

  4. Posted by Beye on February 4, 2008 at 3:15 pm

    Kalau bell Lucas, saya pun mau. Kira-kira berapa Pak Cik ?

    Reply

  5. Pak Sanim, salam kenal, kalau di toko-toko sepeda Malaysia masih banyak lonceng tua dalam kondisi baru, sebetulnya besar peluang bisnis untuk dijual ke Indonesia, karena disini kebanyakan bel yang masih bagus hanyalah buatan China yang meskipun cukup bagus-bagus namun para onthelis (gerekers) disini lebih suka yang buatan Eropa. Harga sebetulnya relatif, kalau cocok, berapapun harganya pasti dibeli. Salam.

    Reply

  6. Posted by jazanto on July 30, 2008 at 6:28 am

    saya berminat dgn loceng lucas. di mana saya boleh dapat

    Reply

  7. Posted by sanim on August 2, 2008 at 10:45 am

    salam, loceng lucas semakin sukar dicari namun sekiranya berminat para kolektor akan cuba untuk mencarikannya. tqvm

    Reply

  8. bila baca tentang loceng lucas,,,,,baru ni terlepas satu loceng lucas…apek tua nak jual RM 35,,, aku rasa mahal,,,,bila baca kat sini , ada harga rupanya,….

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: