Archive for April, 2008

Royal Enfield…

Salam rakan2 semua….

Tanggal 28 April 2008, aku telah mengaturkan sesi fotografi dengan pemilik gerek tua lengkung ini…”pukul 6 petang di pot biasa na..Warong kuey teow Deris” sms pemiliknya..Kalu rakan-rakan nak tau, warong ini merupakan pot wajib bagi ahli2 Persatuan Basikal Klasik Changkat Jering..di sini boleh dilihat byk gerek tua ptg2..ok lah,brand gerek ni  cukup rare kerna aku rasa dah semakin payah brand ni nak ditemui di kampung2 n kedai2 besi buruk…hehehhe…Cap Royal Enfield..made in England..tahun 1943 kalu tak silap..TQ kpd pemiliknya kerna memberi kerjasama yang padu kepada ku.Katanya gerek ini dibeli drpd collector juga dan boleh tahan mahalnya..Syabas! yang pasti berbaloi.. Tq Cikgu…Semoga terus sukses Persatuan Basikal Klasik Changkat Jering..

Beli Gerek dapat free gift Jeap Merah YB….

Handle cap orang tua,bell lucas,lampu Borch

“Yang ni paling berharga nie…mana nak pi cari woi….3 biji meriam tu”

Pelana made in Germany dan kunci tekan GB

Tail Light Raleigh

Hopmi?? dinamo Borch n reflector copper..besi menjadi copper..

The Gunners…dum…dam….dum…ada ka bom?

Rim Dunlop depan n Blakang…

TQ pada smer ahli2 Persatuan Basikal Klasik Changkat Jering..

Salam dari utara…chegu wuz ere…

 

Advertisements

BSA Airborne WW2 Part 1

BSA Airborne WW2 berwarna hitam ini mempunyai saudara kembarnya berwarna hijau..diperlihatkan kepada semua kerna udah mendapat kelulusan dari tuan miliknya…tq kepada pemiliknya…

Pandangan sisi…lihat batang seatnya,berbeza drpd kembarnya

Mana mau cari …..

Lampu Tembaga

Tail Light BSA

ni pon payah nak dapat nieeee…

Salam dari utara….

BSA Airborne WW2 Part 2

Salam rakan2,

Gerek BSA Airborne WW2 ini memanglah menjadi tumpuan ramai jika dipamerkan di mana2 pameran dan pertandingan, malah sering kali mendapat liputan di dada akhbar tempatan. Bukan calang2 orang yang memilikinya kerna mmg sukar nak mendapatkan body mcm ni kat dlm Msia.So, terima kasih tak terhingga diucapkan pada tuan punya gerek ini ( Bro BSA ) kerana sudi mengirimkan email foto2 gerek BSA Airborne nya..Terasa kerdilnya diriku apabila melihat gerek2 otai2…hehehe…

Bukaan Penuh…Sila tgk btg seatnya..berbeza dgn kembarnya…

Dah pendekkkk…mana lagi separuh….

Wah mudah diisi dalam kereta nie…

Terpanah…..

B.S.A. ertinya Bapak Sayang Anak…

GB Lock

3 senapang…

Harap terhibur ya….Salam dari Utara..

chegu wuz ere….

 

Old New Stock Bro BSA Lipat

Salam rakan2 penchenta gerek tua…..

Lembaran kali ini ku persembahkan koleksi Bro BSA yang merupakan salah sorang oldtimer gerek tua yang menetap di utara tanah air.Tq bro BSA kerana sudi menghantar email kepada kami, dan kami paparkan untuk tontonan umum dan penchenta2 gerek tua sebagai ilmu penyuluh jiwa, santapan mata hati dan membuatkan air liur kita trus meleleh ke lantai…smer koleksi masih baru walaupun sudah lama ditelan usia dan waktu…old new stock…Sudah lama memburu nie ya bang…hasilnya sangat lumayan…selamat menjamu mata ya kawan2 dan jadikan foto2 ini sebagai pembakar semangat untuk kita trus mencintai dan menggilai gerek tua ….. Terima Kasih sekali lagi pd abang Rashid…Tabik tuan..

Salam dari utara…chegu

mari kita tengok saper yang kenaaa…….

Masih ada bau kedai lagi nih……

3 speed gear

Speedometer Smith

S A dynohub

ada sepasang lagi….

kunci tekan GB Lock n Basta…..4 buah tu…bley kot letgo 1…ahaks..

Seat Brooks n Terry

Jam randik…eh silap…Jam gerek tua…

Yang ni pasti rare….Crank BSA and pedalnya

Loceng Miller

Lampu

Lampu Lucas