Archive for May, 2008

Valuas Made In Holland

Salam…

Minta saranan daripada kawan-kawan yang mempunyai ilmu yang mendalam mengenai gerek lengkung yang bernama Valuas, ia buatan Holland dan aku temui di rumah rakan ku..Aku ngorat gak takut2 boleh di letgo..hehehe..

Merk Valuas or Venlo yang sepatutnya?

Handle bar Valuas ..Made in Holland

Lampu Borch

Valuas, BSA Sports dan Humber Sports 

Terima kasih..

chegu wuz ere…

Jalan Jalan Cari Gerek

Salam…

Ini adalah dapatan kami semasa berkunjung ke Kedai Basikal Ah Kiang..Seawal pagi dah terpacak kami bertiga di depan kedainya…niat hati nak survey-survey ja..tapi terbeli dan terjual jugak…hehehe

Ah Kiang bersama Hopper 28″

Tempek gak saudagar minyak lenga tu

Khazanah-khazanah Ah Kiang

Body gerek menunggu untuk di cat…sunbeam

Ewah….Lee Raleigh GSP

Hamba gerek….or gerek Humber…

Speed gear 3 speed n trigger BSA

 Speed gear 3 speed + buyong depan + trigger kerang..uwaaaaaaa

Seat New Hudson

Seat BSA

King Edwards

Trigger Speed Gear Sturmey Archer

Salam….

chegu,lee n fuad wuz ere…

Phillips Coronation

 

Phillips Coronation 28″ Gentleman

Lampu Phillips

Bell Phillips

Seat Phillips

Crank Phillips dan peti rantai separuh

Stiker Minyak

Crown tembaga P

Rakap Phillips

Seat Phillips

Tailight Fairytiles

Merk tembaga Phillips Coronation

Dynohub

Spanar Phillips

Terima kasih kepada Tn.Hj. Mansor kerana memberi kerjasama kepada saya dan rakan-rakan.Tahniah, restorasi yang amat cantik, maklumlah dah cari barang hampir 2 tahun.

Salam…chegu wuz ere…and nothing else matters

Phillips Special Siam

Phillips Sports Special Edition ini memang menggamit perasaan sudah lama.Memang terbuku di dalam hati,kalu lah dapat sebuah macam nie…pehh…sumpah tak cari lain…hehehe…tapi memang cantik dan agaknya sudah direstorasi semula ni..Enjoy…

Meleleh air liur…

Semanggang D terbalik…rare…Brek pun menggamit jiwa

Very awesome

Marvelous..

Uwaaa….Pam Phillips…

Wingnut Phillips…aduih….

Pandangan serong

Udah lah ye…nanti tak boleh tidur malam pulak..mintak nyawa…mintak nyawa..10Q

Salam..

Take Five…

Salam….

Maaf, jika mengganggu masa 5 minit kamu orang semua,tetapi apa yang dipaparkan ini bukanlah mengambil masa 5 minit untuk diburu dan dimiliki oleh pemilik-pemiliknya.Ia memakan masa yang lama dan melibatkan ongkos yang boleh tahan gak lah. Selain itu, “ayat-ayat power” juga menjadi salah satu faktor barang-barang ini dapat dimiliki. Hehehe..Moga terhibur..

Jenis-jenis brek yang rare

Ini Dunlop tau…bukan Kentucky Fried Chicken(KFC)

Trade mark of DUNLOP tire/tube

Trade mark of Continental tire

Pada zaman dahulu, kedai gerek mesti ada papan iklan ni baru boleh niaga.

Kereta Barang Roda Tiga DBKL

Signboard National Dynamo and Lamp

Bendera Gerek New Hudson

Beg Brooks

Semanggang “D” terbalik Phillips

Brek BSA Sports

Rim Dunlop 28 x 1 1/2 Made In England

Buyong England semuanya…pelbagai jenis Hercules, Brampton,Phillips,New Hudson, Sturmey Archer,Raleigh Industries dan Union Germany

Merk Hercules untuk gerek sports

Tools bag DUNLOP

3 speed gear Hercules

Geran Basikal ( mati stem dulu ni )

Moga terisi masa 5 minit anda semua dengan sebaik mungkin,bukan apa,hanya untuk tatapan kita semua agar kita dapat menilai ” yang mana kaca,dan yang mana berlian” di masa-masa akan datang. Semoga new comers or beginners dapat mendapat sedikit input…cikgu tak leh kedekut ilmu…kalau kedekut ilmu terpadam lah lilin menerangi kegelapan..hehehe

Take a deep breath…

Terima kasih…

 

The Raleigh Sports

Salam..

The Raleigh Sports ini merupakan hak milik Bro. Rashid BM yang kalau diperhatikan memang lengkap dengan aksesori yang tulen lah..meleleh kita semua dibuat nya..Karanzzz..Terima kaseh pada bro Rashid kerana sudi berkongsi foto-foto dan maklumat dengan kami..Salute U bro..

Pandangan sisi

Makcik punyer gerek tu…jangan ushar lama-lama…

Dyno Hub Speed …malatop…

Pandangan atas dyno hub speed

Basta Lock kot…kalu tak silap lah..

Berhenti…lampu merah daaaa…

Kunci semanggang

Sir Raleigh dok kat kepala pam…

Saddle TERRY…Made in England

Tongkat tengah ( centre stand) Raleigh

King of the bell..Lucas

Logo Raleigh

Moga banyak informasi dapat dikongsi bersama dan jangan tak tido malam memikirkannya..Yang pasti tak dijual gerek ni..banyak nostalgianya..memory remains..hahahaha…

Salam….

chegu wuz ere..and justice for all

 

Robin Hood 26″

Salam….

Gerek Sport Robin Hood ini aku temui di sebuah kedai gerektua yang tidak asing lagi di sebelah utara ni..Mengikut ceritanya, pemilik gerek ini berketurunan India dan membeli gerek ini sudah lama dah dan harganya RM xxxx gak lah..Lihat sendiri parts-parts nya ….Adakah berbaloi atau sebaliknya…tepuk dada tanya selera…

Robin Hood

No sirinya

Pelana Brooks B66s

Brooks

Raleigh Lamp

Betul ka ni?

LUCAS Bell

Dinamo Raleigh England

Miller Reflector

Sturmey Archer Hub Speed 1951

TQ to u all….

Salam…