Take Five…

Salam….

Maaf, jika mengganggu masa 5 minit kamu orang semua,tetapi apa yang dipaparkan ini bukanlah mengambil masa 5 minit untuk diburu dan dimiliki oleh pemilik-pemiliknya.Ia memakan masa yang lama dan melibatkan ongkos yang boleh tahan gak lah. Selain itu, “ayat-ayat power” juga menjadi salah satu faktor barang-barang ini dapat dimiliki. Hehehe..Moga terhibur..

Jenis-jenis brek yang rare

Ini Dunlop tau…bukan Kentucky Fried Chicken(KFC)

Trade mark of DUNLOP tire/tube

Trade mark of Continental tire

Pada zaman dahulu, kedai gerek mesti ada papan iklan ni baru boleh niaga.

Kereta Barang Roda Tiga DBKL

Signboard National Dynamo and Lamp

Bendera Gerek New Hudson

Beg Brooks

Semanggang “D” terbalik Phillips

Brek BSA Sports

Rim Dunlop 28 x 1 1/2 Made In England

Buyong England semuanya…pelbagai jenis Hercules, Brampton,Phillips,New Hudson, Sturmey Archer,Raleigh Industries dan Union Germany

Merk Hercules untuk gerek sports

Tools bag DUNLOP

3 speed gear Hercules

Geran Basikal ( mati stem dulu ni )

Moga terisi masa 5 minit anda semua dengan sebaik mungkin,bukan apa,hanya untuk tatapan kita semua agar kita dapat menilai ” yang mana kaca,dan yang mana berlian” di masa-masa akan datang. Semoga new comers or beginners dapat mendapat sedikit input…cikgu tak leh kedekut ilmu…kalau kedekut ilmu terpadam lah lilin menerangi kegelapan..hehehe

Take a deep breath…

Terima kasih…

 

12 responses to this post.

  1. Posted by ikhwan on May 27, 2008 at 8:34 am

    Mr. Shy Guy mesti ada yang lagi “rare” heheee…TQ sebab sudi kongsi gambar2 signboard…mana nak jumpa signboard camni lagi geng…semua dah jadi stock besi buruk.

    Peace!

    Reply

  2. ada lagi dalam simpanan kwn2 nie…cuma lowprofile tak mau kasi tunjuk…show kalu tebeliak mata…hehehe
    tq..

    Reply

  3. Mr Shy Guy tu banyak artifak dia …cuma tak mau show jer..

    Reply

  4. Posted by Bang Madi on May 30, 2008 at 2:55 pm

    Shy Guy,
    Salam kenal. Rupanya banyak simpanan lama yg rare. Sekiranya boleh kasi tunjuk yg lain2 yg kira2 boleh barter … ha ha ha.

    Reply

  5. Posted by minas on May 31, 2008 at 7:29 am

    tulah kena cari ni mr shy guy

    Reply

  6. Salam,
    Beg Brooks,Rim Dunlop tu dijual ke, kalau jual berapa harganya.

    Reply

  7. Salam…
    kebanyakkan brg2 di atas tidak dijual bro Ijass.ni smer sebagai santapan mata sahaja,kerana owner nya terlampau mementingkan nostalgia bagaimana mendapatkan brg2 ni…
    tq

    Reply

  8. Posted by fath4ngontel on June 11, 2008 at 4:16 am

    Salam,…
    Foto “Rim Dunlop 28 x 1 1/2 Made In England”
    adakah yang lebih jelas?saya baru dapet gerek BSA rim depan ga tau sepertinya Dunlop.sama apa tidak dengan foto punya Mr Shy Guy diatas ya..
    Eh salam kenal Mr…
    Thanks..

    Reply

  9. Saudara fath4ngontel…

    sial layari post/segmen Rajah Raleigh B4 n After dlm blog ini untuk melihat gambar rim Dunlop nya dengan lebih dekat…
    TQ

    Reply

  10. Posted by jallu on June 21, 2008 at 4:50 pm

    salam….
    saya jallu fr Malang, east java – Indonesia
    adakah teman-teman daripada Malaysia yang dapat membantu saya mencari part of phillips?
    saya merasa sangat susah mencari part of phillips tersebut di Indonesia…..please help me…..teman-teman bisa kirim comment atau reply ke: rangga.jallu@yahoo.com………………..thanks

    Reply

  11. Salam Jallu,

    I’m chegu Hairi from Sg.Petani and u can assign me as chegu..pertama nya, tq coz sudi layari blog ni, buat pengetahuan Jallu, masih ada parts Brand Phillips yang dijual tapi kondisinya ada yang 2nd hand n langka.1st hand memang mahal di sini.

    Rakan2 saya di Malaysia byk memiliki parts seperti hub Phillips depan dan blakang,itu aja yang mudah didapati pada masa kini.Bell masih ada,tetapi sesetengah toko tidak mahu lepaskan nya,entah mengapa.mungkin hendak simpan jadi makanan anai2 …hehehe…Lampu n dinamo payah dijumpai.Saddle pon begitu..

    But,jgn patah semangat,saya akan cuba menolong stakat yang mampu.boleh email saya chegu_korn@yahoo.com
    Terima kasih

    Reply

  12. Posted by jallu on June 23, 2008 at 6:28 pm

    HI mr.Chegu!

    sama lah di malang!
    parts susah dicari! hub depan&belakang sangat mudah didapat!bells,lampu, dynamo, sadle,&pedals adalah barang yang mana saya cari…namun sangat sukar sekali didapat…..jika mr.chegu berbaik hati,tak salahnya jika mr.chegu membantu saya mencari parts phillips dengan harga murah(jika ada…hehehe)

    ….thanks

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: