Phillips Special Siam

Phillips Sports Special Edition ini memang menggamit perasaan sudah lama.Memang terbuku di dalam hati,kalu lah dapat sebuah macam nie…pehh…sumpah tak cari lain…hehehe…tapi memang cantik dan agaknya sudah direstorasi semula ni..Enjoy…

Meleleh air liur…

Semanggang D terbalik…rare…Brek pun menggamit jiwa

Very awesome

Marvelous..

Uwaaa….Pam Phillips…

Wingnut Phillips…aduih….

Pandangan serong

Udah lah ye…nanti tak boleh tidur malam pulak..mintak nyawa…mintak nyawa..10Q

Salam..

17 responses to this post.

  1. Posted by ikhwan on May 29, 2008 at 1:41 am

    Makkk…oooiii…lawanyeee…Phillips tu…dah kira boleh jadi champion…cuma kalau ada loceng Phillips lagi malatop heeheee…:)🙂🙂 TQ kepada penulis blog (Chegu) kerana dapat upload gambar2 “rare” macam nie.

    Peace !

    Reply

  2. terima kasih pada pak Sanimtu…gmbar2 rare ni smer dia cari….aku tukang up jer hehehe

    Reply

  3. Posted by laexs on May 29, 2008 at 9:48 am

    Kalian berdua silahkan saja berliur tengoknya…ha..ha,

    Chegu….Jom cari sepeda2 yang rare utk reverensi bersama.

    Reply

  4. Posted by jallu on May 29, 2008 at 11:17 am

    hi malaysia!i’m jallu from malang, east java – Indonesia
    is your bicycle with no motor(dynamo for lamp)?if your bicycle has dynamo, what’s the brand of the dynamo?coz i have a phillips bicycle with phillips lamp too

    Reply

  5. meleleh dah air liur ku alexs…sudah 2 tahun aku tatap gerek special nie…tapi idaman aku x frame..hehehe

    Reply

  6. Posted by ikhwan on May 29, 2008 at 3:04 pm

    Hi…Jallu,

    Perhaps… Sanim or Chegu can answer your question regarding the brand of lamp as showed. You’re so luck bro for having a Phillips lamp as part as your collection🙂

    Hope you don’t mind to send us a photo of your lamp to Sanim or Chegu or you can email it to me at ikhwanizam@gmail.com …I’m a big fans of Phillips bro.

    BTW welcome to Nostalgia Basikal Tua’s blog.

    Peace !

    Reply

  7. Posted by minas on May 31, 2008 at 7:46 am

    Hi, Mr. Jallu.

    For ur information Phillips have a own part for their bicycle from A-Z. So congratulation becourse u get some of their accecories. Tq

    Reply

  8. Posted by jallu on May 31, 2008 at 5:29 pm

    for ikhwan,

    ok!another time i’ll send you pic of my lamp,but my lamp just a normaly brand,not a phillips birmingham lamp(like on the pics)…maybe i can send you my bicycle photos and my team of old bicycle in the vintage fest,malang 08…..BTW i’m a fans of english bicycles too

    thank you!salam piet onthel dari INDONESIA!
    peace!

    Reply

  9. Posted by jallu on May 31, 2008 at 5:37 pm

    for minas,

    thanks! i just have a bell from phillips, phillips transfer merk(sticker), and another bell from christophores,germany……i have phillips lamp,but my lamp is a different brand,now i try to fix up my phillips bell, coz the condition is poor….i still try to find another phillips part(maybe you can help me?hehehe)………yang penting sepeda/basikal kita masih bisa jalan dan membuat kita happy….isn’t?

    Reply

  10. HI Mr.Jallu,

    In Malaysia there many bicycle collectors like to collect British’s brand such Rudge,BSA,Humber and Raleigh..Phillips not very famous as Raleigh but it is very difficult to get their parts..therefore…jika dapat barang2 Phillips lebih puas rasa nya berbanding Raleigh..
    Sememangnya parts2 Phillips sudah amat sukar diperolehi, but some of our friends still keep it as personal collections.Sukar untuk dilepaskan..Money can’t buy everything….hehehe

    Reply

  11. Posted by jallu on June 2, 2008 at 7:27 pm

    mr. chegu hopper

    thats right! in Indonesia is very difficult for get the phillips parts too…i was try hard in 9 month for find all of phillips parts and i just find a front hub, rear hub, front gear, and another parts.but in Indonesia not only british’s brands, many Indonesian like holland’s brand like fongers, simplex, gazelle, and many more.
    Salam kenal dari Indonesia

    Reply

  12. Posted by minas on June 3, 2008 at 3:41 am

    benar itu, kalau ada sesapa yang punya part phillips bagi tau saya ya. saya kepingin punya sepeda/basikal pillips

    Reply

  13. Posted by Bang Madi on June 3, 2008 at 4:27 am

    Chegu Wan Hairi & Chegu Sanim,
    So I am lucky because I have some of the British bicycle such as Raleigh, Rudge, BSA, Humber, Raleigh, Rambler & Hercules. One day I shall send the pictures to you just for sharing the information. See you later.

    Reply

  14. Bang Madi..

    I”ll waiting 4 ur marvelous photos n hope we can exchange our knowledge about the British’s bicycle..
    C U soon..

    Reply

  15. BAGIPENDAPAT SAYA TAK AKAN ADA BASIKAL TUA YANG BETUL TULIN YANG ADA SEMUA SUDAH DI BAIK PULIH,JANGAN TERLAMPAU FANTIK SANGAT DAN DEKAT EANGLAND PUN TIADA NI KAN PULAK KAT MALAYSIA.

    Reply

    • Posted by Admin NBT on February 28, 2011 at 9:19 am

      Pada pendapat saya, siapa yang tahu sesebuah basikal itu tulin dari A-Z. Mesti Bang Goji ini handal dalam membuat penilaian sesebuah basikal. Kalau nak di kategorikan pasal basikal tua ni ianya terlalu besar. Fanatik itu boleh tapi jangan sampai membazir. Hanya Jauhari Yang mengenal Manikam.

      Reply

  16. Salam Saudara Sanim,

    Saya bersetuju dengan pendapat Sdr Sanim…siapalah kita untuk menilai sesebuah basikal itu betul-betul tulin atau tidak. Adakah kita sudah betul-betul arif, pakar dan “munsyi” dalam hobi basikal klasik/tua ini di Malaysia dan di dunia?

    Bagi saya sesuatu pendapat itu biarlah berlandaskan bukti, pengetahuan, pengalaman dan penyelidikan yang kukuh. Saya kira Sheldon Brown ( http://www.sheldonbrown.com/ ) seorang pakar basikal klasik/vintaj yang terkemuka/arif dengan basikal-basikal buatan England akan terkejut dengan pendapat “DEKAT ENGLAND PUN TIADA” dan beliau pasti dapat membuktikan bahawa masih banyak basikal yang berkondisi tulin dan asli masih terdapat di sana.

    Saya ingin kongsikan penemuan pencarian saya mengenai basikal-basikal klasik/vintaj yang kebanyakkan masih tulin dan asli di http://oldbike.wordpress.com/ silalah lihat sendiri dan pasti ada jawapannya di sana. Saya sendiri pernah melihat Basikal BSA Paratrooper milik Sdr. Kelvin/Khairy dari Melaka yang diperolehinya dalam kondisi yang boleh saya katakan hampir 100%.

    Bayangkan dari sekecil-kecil part hingga ke tiubnya masih lagi tertera “War Grade” dan basikal tersebut adalah buatan England yang asli…mungkin boleh lihat sendiri kalau tak percaya. http://basikalmalaya.wordpress.com/2009/07/14/bsa-airborne-paratrooper-lipat-new-old-stock-95-mint/ Saya percaya ada banyak lagi basikal yang asli dan tulin masih tersimpan dalam koleksi collector yang tidak mahu dipertontonkan secara umum.

    Menyentuh mengenai “fanatik” atau tidak itu bukanlah persoalan dan permasalahan yang besar dalam hobi ini. Apa juga hobi dalam dunia ini akan membuatkan seseorang itu fanatik, obses, dan “passionate” mengenainya. Buruk baiknya ditangan sendiri…masing-masing punya persepsi dan pilihan untuk berbuat demikian…ianya tertakluk dan bergantung pada tujuan dan objektif hobi itu sendiri.

    Ringkasnya, apa pun kenyataan dan pendapat ianya haruslah SEIMBANG…seperti mana kita mengayuh basikal…semuanya harus SEIMBANG…ilmu, koleksi, aktiviti, kreativiti, penulisan, dan apa jua yang berkaitan dengan hobi basikal ini..biarlah semuanya SEIMBANG dan inilah satu-satunya hobi yang paling HARMONI di Malaysia🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: