Phillips Coronation

 

Phillips Coronation 28″ Gentleman

Lampu Phillips

Bell Phillips

Seat Phillips

Crank Phillips dan peti rantai separuh

Stiker Minyak

Crown tembaga P

Rakap Phillips

Seat Phillips

Tailight Fairytiles

Merk tembaga Phillips Coronation

Dynohub

Spanar Phillips

Terima kasih kepada Tn.Hj. Mansor kerana memberi kerjasama kepada saya dan rakan-rakan.Tahniah, restorasi yang amat cantik, maklumlah dah cari barang hampir 2 tahun.

Salam…chegu wuz ere…and nothing else matters

16 responses to this post.

  1. Posted by laexs on May 30, 2008 at 3:46 am

    Chegu…Kalau aku tengok kawan-kawan di malysia alirannya vintage ya, dia buat sepeda tu macam baru. Suatu pekerjaan yang membutuhkan kesabaran extra tinggi.

    Thanks…tahniah

    Reply

  2. Posted by Bambang Prayogo on May 30, 2008 at 7:08 am

    This Basikal is very completed and very rare,good luck…Tahniah.

    Reply

  3. Alex,
    Aliran di sini memang ramai yang suka merestorasi gerek2 mengikut citarasa masing2 dengan mengekalkan aksesori England yang rare,ia berbeza dengan aliran Indonesia yang lebih suka dengan keadaan sepeda yang rare dan retro klasik…tapi sepeda2 di sana lagi rare bangett..salute u orang..yang penting atinya puas ya…
    Memang memerlukan kesabaran yang tinggi untuk menyiapkan sebuah gerek yang original…setuju dengan pendapat kamu itu…hehehe
    tq

    Reply

  4. Posted by sanim on May 31, 2008 at 7:04 am

    memang top banget……

    Reply

  5. Posted by Bang Madi on June 3, 2008 at 4:11 am

    Chegu,
    Ya aliran di Indonesia berbeda dengan di Malaysia. Saya telah mencoba merestorasi Rambler Made in England ternyata kurang disukai oleh teman2 di Jakarta. Yg penting sepedanya nyaman utk dikayuh dan kita menyukainya. C u.

    Reply

  6. Bang Madi,

    Salam..memang tepat sekali…yang penting hasil restorasi itu menepati citarasa kita dan bukannya citarasa org2 lain…hehehe..Memang sukar untuk memenuhi kemahuan orang, yang penting kita puas kan hati kita dahulu…ya tak Bang Madi?
    Semoga kita dapat berjumpa dan bertukar2 pendapat mengenai sepeda…10Q

    Reply

  7. Posted by ikhwan on June 3, 2008 at 8:33 am

    Bang Madi,

    Saya sentiasa menanti kedatangan bapak ke bumi Malaya…kita round satu Malaya melihat sepeda. Saya pasti bapak akan dapat banyak idea dan feel serta pengetahuan baru mengenai sepeda buatan England di Malaysia.

    Tapi yang pasti isteri saya benar-benar enjoy menaiki Raleigh perempuan jenis lengkung sewaktu di Jakarta tempoh hari..:)🙂🙂 Semoga ke temu pak.

    Peace!

    Reply

  8. Posted by El-Yas Ali Yasak on June 3, 2008 at 9:14 am

    Bang Madi & kawan2,

    Pada pendapat saya, teknologi dari England lebih baik, teliti dan sempurna dari Belanda, Jerman @ Perancis untok pembuatan basikal, motor @ jentera lain pada awal kurun ke19.

    Reply

  9. Salam….

    Kepada semua gerekers yang mana dok ada atas muka bumi Malaysia…ada berita terkini….

    Tarikh: 14 Jun 2008 (Sabtu)
    Tempat: Hotel Sri Malaysia Alor Star
    Masa: 7.30 pagi
    Pakaian: Bebas
    p/s: Bawak gerek masing-masing

    Ada liputan media daripada Utusan Melayu dan perkelahan.Semoga dapat hadir ramai-ramai bagi memeriahkan scene gerek tua.TQ

    Reply

  10. Aslm,
    Tnks chegu wan for yr effort.Keep it up yr good works & i belief u wud be one of our most famous bloggers in the future.
    Appreciate if u cud plan one of these day for our educational leave to Jakarta or any region of Indonesia as u did menction last day.
    Lawatan saya tempoh hari di Solo & Jogja ……………..saya begitu kaget masih banyak lagi speda ( Lady’s bike – 28 ) buatan Holland terdapat disana.
    Mungkin satu hari nanti kita bawa bawa balik satu dengan ……..( rahsia pak ).
    Salam semua dari kami dari Kota Setar.

    Reply

  11. Salam…

    4 ur infomation Tn.Hj this blog belongs to Cikgu ( Sifu )Sanim Othman from Johor..His the pioneer who started to create this blog..my contribution just as a writer and fotoman…Hail Sanim…I also created my own blog named Gerekers Sungai Petani and link to this pioneer blog..ada masa layari lah..

    4 the vacation i cannot promise and commit u…coz saya ni jenis tak dak duit…nak pi pon hmpun duit terkemut2..hahaha…orang biasa ….basikal tuaa…

    Tahniah coz memiliki gerek Phillips yang mulus n retro…best of luck GETUAS..

    TQ

    Reply

  12. Posted by Bobby on July 23, 2008 at 2:13 am

    Nice bike…..Mohon bantuan, Kalo mau cari spare parts atau aksesories Phillips di Malaysia harus menghubungi sapa ya??? tertarik untuk membeli beberapa aksesoris dan spare parts original phillips buat sepeda phillipsku…thanks

    Reply

  13. Salam….

    Jika mahu dibantu untuk mendapatkan barangan original Phillip boleh kami usahakan,tetapi harganya tidak menentu di pasaran sekarang.Boleh hubungi kami ,tiada masalah.TQ

    Reply

  14. Posted by Bobby on July 24, 2008 at 1:07 am

    salam chegu hopper,
    Dimana saya harus menghubungi anda, alamat email saya S1mpati@yahoo.com, salam kenal dari Indonesia

    Reply

  15. Posted by please help on August 1, 2008 at 5:58 am

    saya mempunyai sepeda Phillips yang saya sendiri tak tahu jenis dan tahun pembuatannya……….ada frame number yang tertulis: A972557 tahun berapakah Phillips saya itu dibuat?

    thanks b 4……
    Ordinary people from Indonesia

    Reply

  16. it is very dificult to find original philips bicycles like this in West Borneo..tahniah

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: