Valuas Made In Holland

Salam…

Minta saranan daripada kawan-kawan yang mempunyai ilmu yang mendalam mengenai gerek lengkung yang bernama Valuas, ia buatan Holland dan aku temui di rumah rakan ku..Aku ngorat gak takut2 boleh di letgo..hehehe..

Merk Valuas or Venlo yang sepatutnya?

Handle bar Valuas ..Made in Holland

Lampu Borch

Valuas, BSA Sports dan Humber Sports 

Terima kasih..

chegu wuz ere…

14 responses to this post.

  1. Posted by Bang Madi on May 30, 2008 at 2:41 pm

    Chegu Wuz Ere,
    Salam kenal. Cantik juga itu sepeda. Ini sepeda memang made in Holland sekitar tahun 1950an dan termasuk langka/ rare.

    Reply

  2. Tqvm Bang Madi di atas saranan nya..so, gerek lgkung ini juga rare species ya..bertuah badan ownernya.Kedai Ah Kiang tu terletak di Negeri Perlis,nama tempatnya Pekan Pauh..terletak di utara Malaysia…sudah hampir dengan sempadan Thai-Malaysia..
    Jika ke Msia jgn lupa contact saya,Sanim or Ikhwan…Insya ALLAH kita kayuh bersama2.Boleh bersenbang panjang pasal sepeda.hehehe…7 hari 7 malam tak abis..
    terima kasih..

    Reply

  3. Posted by sanim on May 31, 2008 at 7:21 am

    memang dasyat…..

    Reply

  4. Posted by ajib on June 2, 2008 at 2:05 am

    mantab banget gerek holandnya…
    kren!

    Reply

  5. Posted by Bang Madi on June 3, 2008 at 3:49 am

    Memang benar saran para Che Guru utk sekali2 pusing2 pakai basikal tua sampai ke Negeri Perlis. Disana boleh kita kunjungi Kedai Ah Kiang. Rupanya masih banyak sepeda yg bagus2 di Malaysia. Sudahlah pasti akan saya maklumkan kpd para Che Guru dan juga Che Ikhwan jika saya datang kesini. Terima kasih dan sampai jumpa.

    Reply

  6. Posted by ikhwan on June 3, 2008 at 8:36 am

    Bang Madi,

    Pasti pak…kita akan ke utara berjumpa sahabat-sahabat di sana dan Generalnya adalah Chegu…dan kalau di selatan Generalnya Sanim. Moga ketemu.

    Reply

  7. Ikhwan..
    Aku ni bukan General…prebet sapu jer….nak naik kopral pon amik masa 20 tawun lah…hehehe..Yang betul2 General di utara ni Bro. Rashid tu…banyak khazanah2…tq

    Reply

  8. Posted by muhaimin on June 11, 2008 at 4:04 pm

    Assalam..
    Kpd yg bertanya nama basikal di atas, pd hemat saya, basikal lengkung tu namanya Valuas yg dibuat di bandar Venlo dalam wilayah Limburg selatan Belanda. Serupa juga basikal yg dibuat di England, eg. Raleigh di bandar Nottingham. Basikal valuas ini banyak digunakan oleh penduduk Aceh sekitar tahun 50an dan 60an. Sekian Wallahwaalam…

    Reply

  9. Waduh….mesti otai yang menjawab nie…tq di atas infomasi…yang bertanya tu mesti dah terubat dengan jawapan nya…
    salam…

    Reply

  10. TQ kepada Saudara Muhaimin kerna melayari blog ni…dan menjawab persoalan di atas…seronok tukaq2 ilmu nie..ada banyak lagi kena belajar…
    TQ

    Reply

  11. Posted by boim on December 10, 2008 at 10:51 am

    saya punya yang seperti ini, warisan nenek tapi stangnya phillips apa benar asli sepedanya?

    Reply

  12. kalau nak jual gerek ni dlm RM3500/ aku berani beli..

    Reply

  13. ada sesiapa nak jual lampu depan kabat / lampu minyak tanah ,,aku nak cari sebijik,,,

    Reply

  14. aku cukup minat loceng jenis kodok,,,,ada sesiapa yg ada lebih,,,,

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: