Raleigh Ladies Siam Mari

Salam…

Buat kali ini ditampilkan sebuah gerek Raleigh Sports Ladies yang diberitahu oleh tuan punya kedainya, ia sudah dipasang lima tahun yang lalu ( 2002). Buatannya sekali pandang memang kita menyangka ia buatan England,tapi sekilas ikan di air, sudah tahu jantan atau betinanya.Ia buatan Siam yang mendapat lesen pemasangan dan membuat alat ganti dari Raleigh di UK.Semua barang yang dipasang di gerek ini mempunyai cop Raleigh dan Orang Tua.Dashat penangan Siam ni kan,semua benda boleh tiru.

Pandangan sisi

Pelapik Raleigh Siam

Lampu Raleigh

Bell Raleigh..

Saddle Raleigh

Rim …ish..dasyat sungguh engrave full sentences

Rakap Raleigh

Kunci Kepala Burung Raleigh

Tire mcm ni mana mau cari…

Wooo…Full sentences

Hub Brake Cap Orang Tua

Reflector Raleigh

Stand Raleigh

Cop Orang Tua

Carrier Engrave Raleigh Nottingham..

Oleh yang demikan,terbuktilah memang ada sesetengah kedai aksesori gerek tua yang cuba menjual barangan ganti Siam ni dengan harga yang setanding dengan barangan ganti England,jadi berhati-hatilah rakan-rakan jika berbelanja.Biar kalah membeli,menang memekai..TQ

16 responses to this post.

  1. Posted by emen on June 21, 2008 at 8:46 am

    mantab sekali sepedanya………

    Reply

  2. Posted by bangsalgerektua on June 21, 2008 at 3:47 pm

    Mantab…tapi buatannya Siam..apa pon tahniah kepada pemiliknya..

    Reply

  3. Posted by jallu on June 21, 2008 at 4:35 pm

    hi…meet me,jallu from malang,east java – indonesia
    i wanna find part of phillips(with perfect condition,100%original….like sadle, pedals, reflector, lamp, dynamo, bells, esc)
    can you help me Malaysia?please….
    coz in Indonesia too hard to find old bike’s parts with british brand……..maybe you can send me of all info in:rangga.jallu@yahoo.com

    thanks b4…

    Reply

  4. Posted by ali on June 23, 2008 at 1:20 am

    Assalamualaikum….. saya pernah tgk basikal ni beberapa tahun yang lalu dan ada rakan2 kita yang minat basikal ‘terkena’ dengan model ini. tq kerana bagi info ini. Kalau tak silap latar belakang menunjukkan kedai hock seng huat kat simpang.Boleh bagi no. en. sanim @ che gu hopper , boleh gak bertukar pandangan bila turun ke taiping.

    Reply

  5. Salam En.Ali dan rakan…

    Memang saya pernah juga terserempak dengan Robin Hood yang memakai semua parts yang macam gerek di atas,gerek Robin Hood tu dijual dengan harga RM3500 di Guar, saper yang beli memang bley kena heart attack kalu tau barangan clon.
    Buat pengetahuan En Ali,saya mengajar di Taiping dan hari minggu wajib balik ke SP untuk kayuh dgn kwn2..hehehe..Salam kenal..
    No hset 012 4777746
    TQ

    Reply

  6. Posted by bangsalgerektua on June 23, 2008 at 8:24 am

    Wah…kenapa Raleigh Batu Tiga tak buat macam ni ya?Hebat sungguh Thai kalau meniru barangan orang.Kunci yang paling dasyat tu, Raleigh pun tak produce kunci macam tu.
    Terima kasih.

    Reply

  7. Posted by pakde parno on June 24, 2008 at 4:41 am

    aduh kalo nggak tahu pasti tertipu……..

    Reply

  8. Posted by ikhwan on June 25, 2008 at 5:21 am

    Kalau pencinta Raleigh sejati…sudah pasti tau originalitinya. Bak kata-kata Chegu…”Sekilas ikan di air sudah tahu…jantan…betinanya”. Terpulang kepada individu juga untuk menilai keasliannya🙂🙂🙂

    Peace!

    Reply

  9. Gerek tua,jantan & chooper juga tetap di hati…. Chegu, bila pulak nak keluar koleksi gambar gerek soldadu warna hijau… kabarnya banyak pose telah diambik chegu kat kedai Ameng. Banyak mari ooiii gerek tu. Bila chegu jadi GB nanti, boleh ronda-ronda kelas pakai gerek tu… pasti malatop punya.. Kepada geng2 pencinta basikal kalsik… teruskan memeriahkan blog ini.

    Reply

  10. Memang sejatinya dimana azas ekonomi dah berlaku ” semakin banyak permintaan tp stok barang tak ada …pastilah orang mencipta replika barang yg dicari tu and menawarkan dengan harga yang lebih mahal seperti barang sebenarnya…

    Saran saya Hati – hati bila nak beli basikal tua harap banyak tanya pakar basikl tua..macam chegu hopper..

    Reply

  11. Salam rakan2 smer…

    Maaf kerna 2 3 hari saya sedikit bz dengan urusan harian.
    To e-tua 1,
    Alah gerek soldadu tu biasa2 ja,tak mari pon ..tapi kalu boh bedak byk2 maybe ketua kampung Pinang Sebatang pon bergolok gadai gak tanah..hehehe…
    To Alex,
    Aku tak pakar,aku tukang karut aja..kmu lg arif tentang sepeda n parts2 nya..Tabik sama kamu..Otai Penang/Alor Star/Sg.Petani pon lagi pakar tentang gerek tua nie…aku ibarat pipit…tapi boleh terbang tinggi sama helang..hehehehe..apapon Sanim mmg master dlm ilmu gerek tua nie..

    Reply

  12. Harganya Berapa ya.??????. Jadi pingin beli juga.

    Reply

  13. Posted by a-kib on September 14, 2008 at 3:08 pm

    wow! salam sejahtera.

    Di mana gambar ini diambil? Teringin nak melihat basikal ini dengan face to face.

    Reply

  14. Salam pengenalan dari sepeda tua kg Pasir Baru
    http://www.khazanahsepedatua.blogspot.com

    Reply

  15. Posted by ramli on February 3, 2009 at 4:53 am

    jika nak menjual basikal lama & peralatan basikal lumba call saya di 0197783979

    Reply

  16. Posted by acap on July 3, 2012 at 8:32 pm

    kenapa 7up gent kurang famous?,,haha

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: