Tayar/Ban Dunlop & Continental

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Buat teman-teman yang dihormati. Hari ini saya ingin berkongsi ilmu tentang jenis-jenis tayar/ban basikal buatan england/germany/holland yang suatu masa dahulu banyak di jual di Malaysia/Indonesia. Tayar-tayar ini sangat berkualiti dan tahan lasak jika dibandingkan dengan buatan sekarang yang kurang berkualiti buatannya bagi jenis basikal tua yang saiznya 26 atau 28. Jenis-jenis tayar yang banyak di jual ketika itu seperti jenama Dunlop, Continental, Michelin, Pirelli dan sebagainya.

Disini saya lampirkan 2 jenis tayar dunlop dan continental yang masih baru dalam simpanan para kolektor. Moga menjadi panduan bagi mereka yang sedang mencari tayar/ban yang dinyatakan.

Dunlop Champion 26″

Made In Great Britain

Simbol D

Logo J.B Dunlop

Dunlop Roadster Gold Seal 28″

Continental Made In Germany 28″

Extra Heavy Transport

Logo Kuda “Horse”

Kepada sesiapa yang benar-benar berminat untuk memilikinnya boleh hubungi Cikgu Hairi (Chegu Hooper) 019-4659535 (utara) atau Sanim 012-3161430 (zon tengah & selatan). Stok adalah terhad.

Semoga kita berkongsi apa yang kita ada kepada yang berminat.

Nostalgia Warisan Silam

15 responses to this post.

  1. Posted by nizamkayuhje on August 19, 2008 at 5:17 am

    saje nak tanya hrga berapa,lpastu tyar masih boleh pakai ke psal biasanye getah ada expire date skian terima kasih

    Reply

  2. Posted by mykyocera on August 19, 2008 at 6:12 am

    Rare tu…pada pandangan saya…kalau boleh digunakan lebih baik. Tetapi kalau dilihat dari usia tayar tersebut…kita sedia maklumlah takkan kita nak samakan tayar baru dengan lama. So kalau dipakai untuk tujuan pameran juga menarik dan nampak lebih keasliannya. Kalau untuk tujuan kayuhan pula… macam sayanglah pulak. Tahniah kepada Sdr. Sanim & Chegu.

    Reply

  3. Posted by laexs on August 19, 2008 at 6:15 am

    aku tahu punya siapa tayar tu….he..he..tahniah kepada pemiliknya…ada untuk aku satu bro..he..he

    Reply

  4. Posted by onthelis on August 19, 2008 at 4:51 pm

    Bagaimana cara belinya buat yang di Indonesia?
    Berapa Harganya?

    Reply

  5. Posted by bangsalgerektua on August 21, 2008 at 3:52 pm

    Untuk pertanyaan harga sila layari http://bangsalgerektua.wordpress.com/
    TQ

    Reply

  6. Salam dan moga sihat sejahtera…

    Selama main hobi ini,inilah pertama kali saya tengok tayar DUNLOP yang betul-betul “mint”/baru.Kalu idak jumpa yang reput dan tak boleh pakai..Orang pernah berkata ,ia merupakan perkara yang mustahil untuk berjumpa dengan tayar yang mint seperti ni,tetapi percayalah rakan-rakan gerekers,semua ini bukan tayar IMITATION/REPRODUCE or whatever…ia memang mulus,tulus,marvelous n brabus.. Sememangnya asli dan bukan tiruan.Apa yang dipertontonkan bukan pembohongan tetapi kisah benar yang telah direalisasikan.Moga ia dapat dijadikan pembakar semangat untuk mendapat barang-barang yang tergolong dalam golongan ” rare species” dan “pupus”.Selamat melestarikan warisan terindah untuk masa depan…
    Selamat Hari Merdeka ke 51…

    Reply

  7. Fuh yoo… meleleh air liur. Teringin le…
    Selamat Menyambut Merdeka 51′.

    Reply

  8. Posted by SULAIMAN MEDAN on August 27, 2008 at 5:20 pm

    Assalamu’alaikum,
    chekgu wan, tolong simpan kat saya tayar Dunlop size 26 & size 28, Ok! email: sulaiman.razali@yahoo.com

    Reply

  9. Posted by chegu hopper on August 28, 2008 at 3:44 am

    Wsalam…

    Insya 4JJ1……

    Reply

  10. Posted by Ivanov on September 4, 2008 at 6:48 am

    Om Cikgu Hairi,

    Saya Ivanov dari Jakarta, kalau masich ada stock dan kalau boleh membelinnya, saya mau yang Dunlop Champion 26″ (1set). Tolong di email ke saya berapha biayannya dan biaya pengiriman untuk ke Jakarta, Indonesia. Terima Kasich.

    ivanov.christiawan@gmail.com
    sms: +62-818-682380

    Brgds,

    Ivanov

    Reply

  11. salam buat semua onthelist dan gerekers.

    terbaca komen mykyocera tentang tayar tersebut mengingatkan saya pada seorang rakan saya yang pernah menggunakan tayar NOS untuk berkayuh. dalam perjalanan beliau untuk menunaikan solat zuhur, beliau mendapati tayar NOS yang dipasang pada raleigh kunci 26 nya mengelupas dan pecah.

    ini adalah kerana komposisi getah yang sudah mengeras dan tidak lagi fleksibel berikutan usia dan cara penyimpanannya di kedai-kedai basikal.

    tayar2 NOS tampak cantik, sesuai untuk pertandingan atau pameran. akan tetapi untuk menggunakannya untuk kayuhan harian, tidak digalakkan untuk tujuan keselamatan.

    sekadar berkongsi pengalaman, jika ada yang mempunyai pengalaman yang lain, sila berikan komen anda

    terima kasih.

    Reply

  12. Posted by chegu hopper on October 28, 2008 at 3:59 am

    To Sir_Hakim,

    Merujuk kepada kes di atas, saya bersependapat dengan pandangan tuan,memang tayar2 NOS ini amat sesuai untuk dipakai untuk tujuan pameran dan pertandingan atau gerek yang di buat show dalam rumah aja. Di antara lain, jika memiliki tayar2 tersebut boleh lah di jadikan sebagai sumber khazanah kepada anak cucu kita.Dapat gak lah depa tengok tayar gerek mai dari England,Great Britain and Germany kan.

    Terima kasih..

    Reply

  13. Posted by kribo on November 3, 2008 at 3:19 am

    PLEASEE…
    tell me berape harganya tuk tiap 1 set ban tu??and ongkos krim?
    please tell me info n sent to my email…kribom@yahoo.com…thanks…a lot..

    Reply

  14. Posted by jali on December 6, 2008 at 4:44 am

    slm semue , sangat tertarik kat tayar basikal 2 , berapa harga untuk tayar2 itu ? masih di jual lagi ke ? harap ada sesiapa yng dapat bantu saya jika kira nya tayar2 untuk di jual .. terima kasih . saya di singapura . harap email saya ,

    saya ada decal nos raleigh sport (decal kat body , chain guard, fork. sticker yng harus di celup air sebelum boleh di gunakan . ada sesiapa yng berminat ?

    Reply

  15. Posted by jali on December 10, 2008 at 2:45 am

    Berminat kat tayar 2 .. kalau sudinya ia untuk di jual email kat saya jx932@yahoo.com.sg
    atau hp 96447271 (singapore)

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: