Restorasi Basikal Robin Hood Sport

Assalamualaikum & Salam sejahtera,

Baru-baru ini saya telah membaik pulih sebuah basikal jenama Robin Hood keluaran tahun 1960 yang diperolehi dari seorang rakan. Disini saya paparkan proses restorasi tersebut sehingga menjadi sebuah basikal yang masih boleh di gunakan untuk aktiviti seharian. Hanya bermodalkan tidak sampai RM100 saya telah berjaya menyiapkan basikal ini. Walau tidak begitu cantik mungkin sedap juga di pandang mata sendiri.

ahad-11-009

Logo Robin Hood

ahad-11-014

Sepit Udang/Garpu/Fork/Semanggang

ahad-11-015

Stiker Robin Hood

ahad-11-012

Peti Rantai/Katengkas

ahad-11-017

Mudguard

ahad-11-007

Setelah disembur pengilat

img_0136

Pandangan hadapan setelah siap dipasang

img_01351

Pandangan sisi basikal Robin Hood Sport

NOSTALGIA WARISAN SILAM

13 responses to this post.

  1. Sepertinya sepeda ukuran sport ya??
    Kalo boleh tahu made in mana ?

    Reply

  2. Posted by sanim on November 10, 2008 at 7:45 am

    Robin Hood made in England.

    Reply

  3. Sepeda yang cukup indah dipandang, apalagi kalau menggunakan sadel Brooks.

    Reply

  4. Posted by sanim on November 10, 2008 at 2:49 pm

    sadel brooks tidak dipasang kerana sayang…. hehehe. kalau ada kayuhan baru dipasang.. tqvm

    Reply

  5. Posted by diar PSH Garut on November 11, 2008 at 5:01 am

    wah..ane mesti nyari sepedah merk peterpan nih

    Reply

  6. Posted by laexs on November 11, 2008 at 5:10 am

    Akhirnya sepeda robin selesai juga di restorasi….tahniah bro

    Reply

  7. Posted by nizamkayuhje on November 12, 2008 at 3:10 am

    tanye sikit bleh rasanya mcm batu tiga punya buatan psal stiker minyak jelas berbeza dgn yg england klau tak silap lah yee ok

    Reply

  8. Posted by Ucop on November 14, 2008 at 7:18 am

    Salammmm..
    Saudara,saya ingin membuat restorasi basikal Hercules orang tua saya..so dimanakah boleh saya dapati alat2 gantinya.?
    Saya pernah menonton tv3 dulu mengenai basikal tua dan ada kedai di area Selangor yg menjual alat gantinya tp saya tak pasti dimana?Jika saudara ada info mengenainya harap dikongsikan bersama..Terima Kasih.

    Reply

  9. Sepedanya bagus….

    Reply

  10. Posted by rare li on November 19, 2008 at 1:57 am

    cantik basikal ni…. line tu nak wat camana? kat mudguard dan peti rantai tu

    Reply

  11. Tempat duduknya dari busa ya, enak itu kalau dinaikin empuk…

    Reply

  12. Maaf ada 1 berita nak bagitau…

    Ahad nie 30hb November…ada acara kayuh basikal untuk kempen kesedaran AIDS anjuran Malaysian AIDS Foundation – World AIDS day celebration! bertempat di Berjaya Times Square, Route: Approx. 30km Tour of the Golden Triangle – Kuala Lumpur, Flag off: 7.30am SHARP! maklumat lanjut sila klik http://www.mac.org.my/ bersama kita memberikan sokongan.

    Reply

  13. wuiihhh….!!!!! mantap.!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: