Rangka Basikal Karat

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Terdapat berbagai-bagai rupa dan saiz basikal yang telah kita temui atau lihat sebelum ini. Kalau kita layari di blog atau website para pencinta basikal tua kita pasti menemui sesebuah basikal yang kadangkala unik dan menarik. Saya telah menemui sebuah rangka basikal tua yang agak tinggi saiznya ketika pulang ke kampung baru-baru ini. Harap rakan-rakan dapat memberi komen tentang basikal tua ini.

imgp03031

Basikal apa ya?

imgp0304

Crank /gir depan

imgp0308

No siri

imgp0315

Dibandingan dengan ukuran ukuran basikal lain

imgp03111

imgp0316

Nostalgia Warisan Silam

9 responses to this post.

  1. Posted by laexs on December 30, 2008 at 10:25 am

    Salam..

    Akhirnya km punya basikal tinggi 26 bro…Kalau tak salah ini basikal hercules bro..

    Reply

  2. Posted by R2R on January 5, 2009 at 6:19 am

    Selamat, salah satu frame langka ditemukan. Itu Frame Hercules 26 yang Mereknya pakai Sticker. Coba lihat dari Crank Gear Depan, itu model Hercules.
    Di Makassar cuma satu buah yang lengkap dengan Spakbor yang ada Cap Sibol Herculesnya.

    Reply

  3. hmm..kalau gearnya mirirp dengan gear sepeda jepang..😀 kalau tidak salah..

    Reply

  4. biar berkarat, cantik nian itu batang..saya cari yng ukuran 26 belum dapet-dapet..kemarin ada BSA dan keduluan orang lain, cuman Rp 650 ribu..nyesel banget dah..

    Reply

  5. Posted by yudhi tabalong ontel club on January 8, 2009 at 4:47 am

    betul tu memang sepeda hercules

    Reply

  6. Posted by admintNBT on January 11, 2009 at 7:18 am

    saya pun telah bertanyakan kepada rakan-rakan yang lain dan mereka pun berbendapat itu adalah basikal Hercules.

    Reply

  7. Posted by mat sarip on January 20, 2009 at 1:39 am

    walaupun dah karat,tapi kalau dibuat balik pasti berharga basikal ini.
    basikal hercules ni model tahun berapa?
    saya ada juga dapat rangka basikal 26 tapi banyak yang perlu dibuat balik.
    saya pun masih baru dalam basikal ini.saya nak tahu cat basikal asal untuk raleigh jenama apa.saya ada tanya kedai2 cat,tapi ada yang tidak tahu.

    mat sarip
    petaling jaya.

    Reply

  8. Posted by atengbename on January 24, 2009 at 5:45 am

    assalamulaikum pak cik..
    4) tadak dapat BSA 26 ndak ape-ape, but NSU dah di tangan.
    1/) betul mas leax setuju…. hercules 26 tuh
    soalnya di pontianak ada yang pakek

    Reply

  9. Posted by aris gresik on January 17, 2010 at 6:49 am

    itu sepeda hercules bro…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: