Rambler Cycle Ashford England

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Sudah lama saya tidak menulis cerita baru tentang basikal tua. Pada kali ini saya lampirkan sebuah basikal yang saya perolehi daripada seorang bekas penoreh getah yang sudah tidak menggunakan basikal ini lagi. Basikal ini perlu di restorasi agar dapat menaikan kembali sinar kegemilangannya satu ketika dahulu. Diharap rakan-rakan dan para sahabat dapat memberi panduan dalam merestorasi basikal tua berjenama Rambler ini. Terima kasih.

img_01261

Rambler Cycle yang usang

img_0150

Logo/Merk Rambler Cycle

img_0128

Crank / Gir Depan Rambler

“Lestarikan Nostalgia Warisan Silam

29 responses to this post.

  1. Posted by nizamkayuhje on March 31, 2009 at 12:39 am

    mesti dapat harga murah betul takk , kan senang nak main basikal lama ni,bukan susah cuma kita je buat susahhhhhh

    Reply

  2. Posted by orang biasa basikal tua.. on March 31, 2009 at 3:13 am

    betul jgk ckp awak nizam…

    Reply

  3. Posted by sanimNBT on March 31, 2009 at 9:28 am

    Betul tu nizam nak seribu daya tak nak seribu dalih, wei lama aku tak jumpa kau. Rindu pulak. Hahahaha.

    Reply

  4. betul…betul…betul🙂 senang jer… semudah A B C.. 1 2 3…sorry geng melawak jer hehee🙂 Jangan maraaa aaaa…

    Reply

  5. Salam……..
    Dalam diam da dapat satu lagi basikal,dengan cina mana hang da kelengtong ni,ni barabg susah dapat la bro.

    Reply

  6. Posted by sanimNBT on April 1, 2009 at 11:53 am

    Salam bro, basikal ni atas pemberian seorang pakcik yang tak guna basikalnya. Bagilah sikit duit kopi. Apa yang penting kerja……..sama, apa yang penting kerja…..sama.

    Reply

  7. Hahahaaa…kau pun tgk Wonderpets ke? Aku ingatkan budak2 jer kena sampuk lagu tu…heheee…”kami tak besar…dan kami tak hebat..bila berkerjasama…semua jadi mudahhhhh…”…yeaaaa…Wonderpets! Cayalah bro… balik cuti nanti boleh ler kita gie “memburu” aku ada port baik untuk kau ayat cukup2 apek tu…bagi cair taik telinga dia…harap2 dia bagi jer “free” sebab ayat “power” kau tu…jimat belanja boleh simpan duit tu pergi haji.

    Reply

  8. Posted by adisohor on April 2, 2009 at 6:24 am

    Salam..
    ermm hebat jugak basikal tuhh…memg kalu dapat bagi ayat power kat apek yg ada basikal cam gini mesti dapat murahnyerr..berkenan tul aku tengok basikal tuhh..rasanyer kebanyakan partnyer masih ori g tuhhh…apa pun tahniah kerana berjya dpatkannya…hahaha bagus2.lain kali cuba g dan kalu ada lebih hulur ler kat den ni cikit…

    Reply

  9. Posted by sanimNBT on April 2, 2009 at 12:35 pm

    ikhwan

    Wah pandai lah ko bro cari lubuk, jangan risau bab mengayat ni aku pandai sikit, tapi ayat mengampu lah hahaha. Betul tak?…… betul……. Macam iklan susu dutch lady tahun 80an dulu-dulu.

    adisohor

    Basikal ini memang begitulah saya dapat, dan bila saya belek2 barang yang wajib semua ori kecuali pelana, aksesori tak ori macam lampu. Tayar pun masih lagi dunlop malaya. Apa pun basikal ini penuh nostalgik.

    Reply

  10. Posted by aris on April 2, 2009 at 1:07 pm

    bagi yang berminta dengan sepeda onthel phlips cewe dengan jok gazelle. email kw aris_bakero@yahoo.com
    atau hubungi tlpn. 0274-9143669

    Reply

  11. Mestilah kampung aku kan kat Lubok China, Melaka…kat sana jer ada 2-3 kedai basikal lama…kalau dapat lebih boleh bagi kat Adisohor, Jebat dan kawan-kawan yang lain…apa yang penting BEKERJASAMA!

    Reply

  12. Salam……
    alo bro,aku nak ikut kau memburu leeeeeeeeeeeeee
    jangan tinggal dakuuuuuuuuuuuuuuuu
    kitakan berkerjasama.
    jangan mkn sorg ahh

    Reply

  13. Sdr. Jbtmlk,
    Ok…boleh2. Luperlak ko pun kat Melaka heheee…sajer2 test ko tu nak ikut ke x…saper2 nak ikut pun boleh xde hal lah…BTW kedai basikal tu bukan aku punya…apek tu punya. Sanim dalam diam2 ada 2 biji body “rare’ tau…kita terjah rumah dia nanti bro.

    Reply

  14. Buat sodara2 Pecinta Basikal Tua Malaysia saya mo tanya nih. mungkin ada yang tahu apasih ciri khas dari sepeda Rambler ini sebab saya juga punya sepeda merk ini.kalo di sepeda rambler saya plat tutup Forknya berbahan kuningan dan sebelah kanannya ada ketrikan tulisan Rambler NDnya. apakah itu suatu ciri khas dari sepeda ini, mohon bantuan pencerahannya. Trim,s

    Reply

  15. Posted by sanimNBT on April 3, 2009 at 9:49 am

    Buat PDE sektor2kemayoran, untuk pengetahuan saudara memang benar tutup forknya di perbuat daripada bahan kuningan (tembaga) yang di lapisi oleh bahan nikel/chrom. Sekiranya bahan lapisan ini telah hilang maka akan ternampak kuningannya. Terdapat ketrikan tulisan Rambler disitu dan memang ciri khas bagi setiap basikal/sepeda ini. Kalau saudara dapat emailkan gambar sepeda saudara bolehlah saya masukkan gambarnya diblog saya ini. Tq.

    Reply

  16. Posted by adisohor on April 3, 2009 at 10:00 am

    pada kekanda dan dinda pencinta basikal budiman ..dah lama basikal den takde lampu depan…minta la tolong carikan satu…jeles lak aku tengok pic basikal korang semua lengkap..siap kilat crom lagi…uwaaa uwaaaa…

    Reply

  17. Posted by sanimNBT on April 6, 2009 at 10:00 am

    Adi sohor ni tentu tersohor orangnya, merendah diri pulak mengatakan tiada lampu hadapan pulak, kami pun kebanyakkan memakai barang-barang bekas untuk diletakkan di basikal yang tidak begitu sempurna.

    Reply

  18. Posted by nizamkayuhje on April 7, 2009 at 3:34 am

    aku seperti biasalaaa low profile geng! orang biasa basikal berlambakkkkk hahahaaaaaa

    Reply

  19. Adi Sohor…lampu national ke elephant boleh ker? Aku hadiahkan jer kat ko …kalau ko nak..yang England xde lebih semua dah kena karawlah bro…yg tinggal semua yang jepun ngan china made jer sekarang nie…kalau mau aku poskan. Kasi alamat kat aku email kat mykyocera@gmail.com apa yang penting BEKERJASAMA .

    Reply

  20. Posted by bagusmajenun on April 8, 2009 at 6:57 am

    Di Indonesia khususnya di Jawa merk Rambler memang susah dicari, sangat bagus kalau sudah direstorasi lagi. Salam Bagus dari Yogya

    Reply

  21. Posted by sanimNBT on April 9, 2009 at 11:59 am

    InsyaAllah saudara bagusmajenun andai ada masa dan siap direstorasi saya akan lampirkan kemudian nanti.

    Reply

  22. Posted by adisohor on April 10, 2009 at 2:29 pm

    ok tq bebayak mykyocera…t den bagi alamatnyer..

    Reply

  23. Posted by judin Temerloh on April 13, 2009 at 2:55 am

    yang NOS dicemburui
    yang lama / usang disayangi

    Ya……. kita teruskan pencarian agar tidak terlepas pada scrapyard besi buruk.
    sedih hati bila ditanya mana basikal tua dulu..
    kebanyakkannya kata dah jual pada pengumpul besi buruk.
    lebih lebih lagi dengan harga yang terlalu sedikit / ciput

    Selamatkan Basikal Tua

    Reply

  24. Posted by Bagus Kurniawan on April 13, 2009 at 9:47 am

    Bung SanimNBT, aku dapat sepeda Rambler di Muntilan, Magelang, Central Java, Indonesia. Bila melihat detail sepedanya bisa kunjungi blog saya di http://sehatbagus.blogspot.com/

    Reply

  25. Posted by donny palagos M.O.C on June 4, 2009 at 5:59 am

    sepeda merk rambler saya punya satu tapi jenisnya jengki ukuran ban 26 dengan piringan depan model y. salam buat teman2 ontelis di malaysia dan teman2 di seluruh indonesia (Murakata Onthel Club Barabai Kalimantan Selatan)

    Reply

  26. Posted by aris gresik on January 17, 2010 at 6:54 am

    aku jaug sepeda RAMBLER Ladi”es..ada yang mau beli ngaak..

    Reply

  27. Posted by azman on September 26, 2010 at 5:52 am

    untuk dijual break basikal raleigh 26″ jenis cekak, depan dan belakang, Rm 30 hubungi 0125470806

    Reply

  28. Posted by gan agunk on January 3, 2011 at 1:02 pm

    saya dari indonesia,,salam kenal
    saya juga punya Rambler tap yang jenis Dames,,kalau boleh tau anda masih punya gir nya tidak??

    Reply

  29. Posted by rafif on January 29, 2011 at 12:51 pm

    rambler ini tahun berapaan ya..????klo rekan2 ada tahu

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: