Ronda-Ronda Kampung

Assalamualaikum dan Salam Semua,

Lamanya tak menulis membuat saya bertambah-tambah malas. Ditambah lagi kerana sibuk menguruskan perpindahan dari Sabah ke Kuala Lumpur menyebabkan bertambah-tambah keletihan untuk mencari idea dalam penulisan dan seterusnya update blog NBT ni. Baru-baru setelah hampir dua bulan tidak pulang ke kampung saya telah pulang ke kampung dan berjumpa kawan-kawan yang mempunyai hobi yang sama. Dan perancangan untuk ronda-ronda kampung telah di persetujui. Asalnya ramai yang mahu mengikut tetapi disebabkan perancangan last minit maka hanya beberapa kerat sahaja yang dapat mengikuti. Berikut adalah sedikit paparan dan juga gambar  disebalik rancangan ronda-ronda kampung ini.

Bas Segamat-Labis-Chaah-Yong Peng-Ayer Hitam

Rumah Lama Di Kampung Jawa Chaah

Sebuah Lagi Rumah Lama

Jalan Darling Walk

Dihadapan Balai Polis Chaah

Di Pekan Lama Chaah

Darling Walk

Di Pintu Masuk Sekolah Agama Chaah

Posing Sikit

Sebenarnya banyak lagi gambar-gambar yang ingin di masukkan ke dalam blog ini. Tetapi memandangkan masa dan server yang tidak begitu mengizinkan maka setakat ini dulu yang boleh dimuatkan. Moga Ketemu di lain masa.

“Lestarikan Nostalgia Warisan Silam”


4 responses to this post.

  1. Salam bro Sanim,

    Terlebih dahulu…welcome back to Semenanjung Malaysia dan selamat kembali menulis blog NBT…selama pemergian Sdr. ke Sabah dunia blogger sedikit sepi tanpa adanya blogger seperti Sdr. yang masih memperjuangkan basikal tua. Diharapkan kita (blogger2 basikal tua) akan bersatu-padu dan bekerjasama untuk “membakar” semangat generasi baru untuk terus mencintai hobi basikal tua di Malaysia.

    TK dan Salam Hormat,

    Ikhwan
    Basikal Malaya

    Reply

  2. Posted by laexs on August 3, 2010 at 9:43 am

    Salam Mas Sanim…

    Piye kabare…wes mangan ? ha..ha..Lama tidak update blog kamu ya…Sekarang km bisa puas ronda-ronda kampung ya…macam kenal basikal kat pintu sekolah agama tu…he..he

    Reply

  3. Alex: Mantap sepedanya om…itu NSU buatan German kalau ngak silap…dalam diam2 dia menyimpan banyak sepeda om. khabarnya ada banyak lagi sepeda2 yang “rare” disimpannya di kampungnya di Chaah. Aku tunggu Raleigh NOS dalam kotak kayu tahun 1950an…heheheeee…

    Reply

  4. Posted by SanimNBT on August 4, 2010 at 3:06 am

    Alexs: Hehehe, Nsu tu masih lagi dalam proses mencari alat ganti germany yang asal. Banyak benda perlu di cari. Mungkin selepas ini kena cari di Indonesia mungkin.

    Ikhwan: Ko tunggu basikal yang dalam kotak kayu tu aku posting, tapi bukan aku punyalah. Orang kampung aku yang punya. Apa pun kita akan sama2 gegar dan membakar semangat orang-orang baru yang ingin ikut untuk menceburi hobi ini. Usaha tangga kejayaan. Tepuk dada, tanya hati dan ikut akal.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: